News

SALES - SOFIA

RENT - SOFIA

SALES - OBL. SOFIA

SALES - BULGARIA

Analyses and trends

2009-01-13

На пазар за имоти 2009 - изпитания и възможности

Накъде ще върви пазарът на имоти през 2009 г.? "Надолу" може и да не е очевидният отговор за много хора. Да, някои предприемачи ще пострадат, някои проекти ще се забавят, а някои инвеститори, купили с надеждата за бърза препродажба след нарастване на цената, може и да не успеят. И все пак пазарът се забавя основно поради външни причини, получавайки шанса да излезе от кризата по-подреден, подчинен на ясни правила и с по-високи стандарти за качество. Стремежът към повече сигурност би трябвало да отсее рисковите проекти и да се реализират тези, зад които стоят сериозни инвеститори, опитни проектанти, професионално подготвени консултанти и брокери и най-добрите изпълнители. Годината ще бъде изпитание за играчите, които са поели повече риск, но и възможност за тези, които са били достатъчно благоразумни.

Тя ще е шанс и за подреждането на сектора чрез отделянето на качествените от некачествените имоти и изясняването на правилата и отговорностите в инвестиционния процес - например докъде се простират задълженията на предприемача и кой би трябвало да осигури качеството на средата, в която се намират имотите; на какви стандарти за енергийно потребление трябва да отговарят сградите; кой и при какви условия може да бъде посредник при сделки с недвижима собственост. От решаващо значение за това как индустрията на недвижимите имоти ще излезе от кризата ще бъдат и фактори като административните тежести за инвеститорите в процеса на строителство или пък имиджът на България като туристическа дестинация.

Но преди да си отговорим на въпроса накъде ще върви секторът, трябва да дадем сметка за причините, поради които той се развиваше с бурни темпове в последните години:

Първо, в началото си бумът беше продиктуван от ниската база. Недостигът във всички класове имоти създаде възможности да се инвестира в строителство. В същото време нарастващото търсене - на жилища, на съвременни офиси, на търговския площи и от складови и логистични имоти, които да ги обслужват, увеличи цените им.

Второ, търсенето беше подкрепено от изобилието от финансиране в глобален план, включително в България. Това се отрази както в развитието на ипотечното кредитиране, така и в навлизането на много чуждестранни инвеститори, вследствие на което цените и на инвестиционните имоти също бързо се устремиха нагоре. Ръстовете на цените донесоха висока възвращаемост на вложения в имотите капитал - дори към третото тримесечие на 2008 г. съществуващите апартаменти в София са носели почти 30% печалба на собствениците си за година. Средното нарастване за последните пет години пък е било 38%.

От 2004 г. до пика на пазара през 2007 г. нивата на доходността от инвестиционни имоти, тоест годишните приходи от наем като процент от продажната цена, намаляха от двуцифрени до близо 7 на сто. Чуждите инвестиции играха основна роля за ръста на пазара на имоти в страната. Най-голямата промяна обаче стана в курортите. Изобилният кредит отприщи харченето на чужденци за втори домове.

Днес ситуацията е по-различна. По предварителни данни на БНБ постъпленията от продажби на недвижими имоти на чуждестранни лица намаляват между януари и октомври 2008 г. с близо 22% спрямо същия период на миналата до 1.188 млрд. евро. Така основният двигател на сектора заработи на по-ниски обороти и доведе до забавяне в жилищното строителство в цялата страна - за деветмесечието на 2008 спрямо същия период на предходната година то е 12%, но е много по-рязко в курортните Благоевградска и Бургаска област, където спадовете са съответно 51 и 43%.

Във втората половина на миналата година банките сериозно ограничиха и новите кредити, свързани със строителството, след като още преди това спряха финансирането и за изграждането на ваканционни комплекси. Институциите преосмислят и отношението си към жилищните заеми, които вече се възприемат като по-високорискови.

На практика всички ключови фактори за пазара на имоти през последните няколко години са претърпели значителни промени. За пазара това може да означава няколко неща: първо, стартирането на нови проекти ще бъде по-трудно, ще изисква по-голяма сигурност и ще става с повече собствени средства; второ, купувачите и банките ще останат предпазливи поне в първата половина на годината, докато видят накъде се ориентира пазарът; цените на жилищата бързо ще забавят растежа си на годишна основа; евентуалните колебания при бизнес имотите ще бъдат трудно предвидими предвид ограничения брой сделки. За всички играчи на пазара предстои по-труден период, с по-малко възможности за нов бизнес и по-малки печалби, отколкото може би са свикнали.

Това обаче не означава, че такива ще липсват. Очаква се цените на земята да намалеят, а с падането на цените на горивата и материалите да ги последват и тези на строителството.

Купувачите на жилища с пари в брой и стабилни доходи ще имат на практика неограничени възможности за избор и ще могат да получат повече срещу парите си, отколкото биха получили година по-рано.

Собствениците на бизнес имоти ще се радват на по-малко конкуренция, защото новите проекти ще бъдат ограничени.

Кризата най-вече отпусна натиска върху големите курорти, които страдаха от това, че се бяха превърнали от места за почивка в строителни площадки.

 

Автор: Деян Тодоров /Индекс Имоти/