News

SALES - SOFIA

RENT - SOFIA

SALES - OBL. SOFIA

SALES - BULGARIA

Investment in real estate

2009-01-13

Чуждите инвестиции в имоти в света ще се повишат рязко

Международните инвестиции в имоти ще се увеличат значително спрямо 2008 г., предаде Ройтерс, цитирайки доклад на Association of Foreign Investors in Real Estate (AFIRE). Причина за това е повишеният интерес на институционалните инвеститори. Очаква се те да увеличат вложенията си в глобален мащаб с 54 на сто, а в САЩ - с 58 процента. Инвестициите ще дойдат от международни кредитни компании и инвестиционни фондове. Фондовете готвят със 73 на сто повече инвестиции в САЩ и с 40 на сто повече в цял свят.
Въпреки кризата САЩ привлича повече интерес тази година и като най-големия и смятания за най-безопасен пазар на имоти. В момента сделките там са стагнирали, като продажбите на търговски имоти са паднали със 73 на сто миналата година до 139.43 млрд. долара. Акциите на инвестиционните фондове (АДСИЦ) за имоти със специализация на американския пазар са спаднали с 62 на сто спрямо пика си от февруари 2007 г.

Ако искаш да си глобален инвеститор, трябва да отделиш част от портфейла си за най-големия пазар, коментират анализатори. След САЩ Германия и Швейцария заемат водещите места в класацията за най-безопасен пазар. Те си поделят второто място, а на трето стоят Австралия и Канада. Инвеститорите залагат, че в годините на криза на пазара ще излязат имоти за спешна продажба. Като най-предпочитан град се посочва Вашингтон, следван от Лондон, Ню Йорк, Токио и Шанхай.

В САЩ потенциалните инвеститори смятат за най-привлекателен имот жилищните сгради, които изместиха миналогодишния хит - офис площите. По-надолу в класацията се нареждат индустриалните площи, търговските обекти и хотелите.

Американският имотен пазар действително е в криза, но докато покупката става по-недостъпна за гражданите, тя все още е опция за големите фондове. Те очакват по-малкото покупки на имоти да увеличат търсенето на апартаменти под наем.

Проучването сред 200 експерти във Вашингтон е 17-о поред за организацията
AFIRE. В нея членуват представители на имотния бизнес от 21 държави, които управляват имоти за общо 1 трлн. долара. Една трета от управляваните имоти са в САЩ. 

Източник: Dnevnik.bg - 12.01.2009