News

SALES - SOFIA

RENT - SOFIA

SALES - OBL. SOFIA

SALES - BULGARIA

Analyses and trends

2008-12-15

Няма спад в цените на имотите

Въпреки стагнацията от средата на лятото заради световната финансова и ипотечна криза, почти всички сегменти на пазара у нас са регистрирали общ ръст от 15 до 20% спрямо миналата година. Няма спад в цените на предлаганите имоти, единствената разлика е, че намалява броят на сделките с офис площи.

Това сочи годишният анализ на Международната кантора за недвижими имоти "Europolis".

Двустайните апартаменти в центъра и елитния квартал "Кършияка" са били най-търсените имоти в Пловдив през 2008 г., показват данните на "Europolis".

Общият преглед на пазара в Пловдив показва, че най-скъпо през годината са се продавали търговските площи - независимо в кой квартал се намират, средната цена на магазините е била 1 508 евро/кв. м. Следват ги луксозните жилища на цена от 1 326 евро/кв. м и офис помещенията - за 1106 евро/кв. м.

Сравнително най-ниско са се продавали търговските складове - 325 евро/кв. м, както и производствените халета - 556 евро/кв. м. Причината за този по-слаб интерес сред инвеститорите е общият бизнес климат, както и нагласите и предприемаческата активност в страната, коментираха брокерите на Международната кантора.

За разлика от бизнес имотите, пазарът на жилища продължава да се развива, отчитат в Пловдив. Средно през годината те са скочили с 15%, като разликата между ремонтирани и неремонтирани апартаменти е значителна. Независимо в кой квартал се намират, добре поддържаните имоти са се продавали за 1 125 евро/кв. м, докато сделките с неремонтираните са се сключвали на цена от 850 евро/кв. м.

Едностайните апартаменти са се купували за 957 евро/кв. м, двустайните - за 983 евро/кв. м, а тристайните - за 1 023 евро/кв. м, посочват от "Europolis". Отчетени по друг признак - според вида на строителството, средните цени на новите жилища с включени общи части са били 825 евро/кв. м, на старите монолити - 1 008 евро/кв. м, а при панелките - 677 евро/кв. м.

Има сделки и за нови еднофамилни къщи в околните села на Пловдив, като те са се продавали средно за 1 058 евро/кв. м. Основните купувачи са семейства с високи доходи, които търсят "втори дом" за почивка или основно жилище с индивидуален комфорт, далеч от урбанизираната градска среда, обясняват брокерите.

Стабилни в града остават и наемните отношения - средните им нива са с около 10% по-високи от миналата година, сочи анализът на "Europolis". На първо място се търсят жилища под наем, следват ги магазите и офис площите. Най-атрактивни са луксозно обзаведените двустайни апартаменти, които след основен ремонт се отдават твърдо за 350-400 евро на месец, докато средната цена на търговските имоти е между 7 и 8 евро/кв. м.

Въпреки регистрирания бум на издадени разрешителни за строеж на нови кооперации и офис сгради, напоследък липсват купувачи на втори и трети имот. Основната причина за това е както в затягане на банковия режим при ипотечните кредити, така и в общата нагласа на пазара за падане на цените. Добрите имоти обаче ще продължават да се търсят, като инвеститорите ще стават по-взискателни и претенциозни към това, което им се предлага, смятат в "Europolis".

Очакванията за следващата година са за намаляване на броя на сделките и за въвеждане на допълнителни гаранции пред продажбите "на зелено". Банките винаги са били предпазлизи за незавършеното строителство, като при Акт №14 отпускат ипотечен кредит до 70% от стойността на имота, а при Акт №15 - още 20 на сто, казаха брокерите. Възможно е да има по-голямо обвързване на тази лизингова схема с отделните етапи на строителството и усвояването на банковия заем, а така също и повишаване на процента на самоучастие на купувача.

Всички твърдят, че вече има криза в строителния бранш и отлив на чуждестранни инвестиции в имоти, коментират от там. Въпреки че засега няма рязък спад в цените, пазарът остава непредсказуем. Очаква се само ръст на наемните нива, като ще се търсят по-евтини апартаменти, прогнозират брокерите.

 

Източник: експерт.бг